Sqiniqa

Q KARITE INNOVATION

  • Pasja Tworzenia

Dlaczego SQINIQA jest skuteczniejsza
od innych produktów z masłem Karite?

Zastosowaniu nowoczesnej technologii, które zapobiegają utracie nawet najmniejszej części aktywnych związków w procesie produkcji. Surowce naturalne wytwarzane są w sposób, który pozwala im zachować kompletny skład wyjściowy pod względem substancji biologicznie czynnych. Zaoferowaniu Klientom preparatów kosmetycznych całkowicie bezpiecznych, mających służyć do prawidłowej pielęgnacji każdej, nawet bardzo wymagającej skóry. Proponujemy naturalny sposób dbania o skórę, wyrażony w trafnym, naturalnym i profesjonalnym składzie produktów linii Sqiniqa, która nie opiera się na jednym składniku lub jednej właściwości. Linia Sqiniqa to kompleksowe rozwiązanie, wielofunkcyjność preparatów i ich składników, .

Co nas wyróżnia?

Nie rezygnujemy z wykorzystania surowców naturalnych mimo, że otrzymywane w tradycyjny sposób są drogie i dlatego nie są powszechnie wykorzystywane. Jesteśmy jedną z nielicznych firm, która wykorzystuje surowce w takiej formie. Nie jest to proste ani powszechne rozwiązanie, co potwierdza fakt, że w trakcie projektowania kosmetyków Sqiniqa powstały dwa rozwiązania patentowe (wynalazki). Oba dotyczą zastosowanych przy produkcji technologii. Sqiniqa to pasja tworzenia i wizja wspólnych przedsięwzięć w trosce o zdrowie i naturalną pielęgnację Twojej skóry. To sięgnięcie do sprawdzonych substancji pochodzenia naturalnego używanych już w przeszłości i znanych ze swoich właściwości. To sprawdzone i skuteczne kosmetyki, których fundamentem jest natywne masło karite. .

Wartości

Chcemy, aby nasze kosmetyki czyniły skórę kobiet zdrową, naturalnie i pozwalały im zachować piękny wygląd każdego dnia. Sqiniqa w idealnych proporcjach łączy ze sobą:
Zdrowie
Bezpieczeństwo
Uczciwość, fair play
Troska o otoczenie, środowisko
Inteligentne rozwiązania wsparte nowoczesną nauką
Szacunek dla mądrości i osiągnięć dawnych pokoleń
Troska o dobro drugiego człowieka przejawia się zarówno w wysokiej jakości kosmetykach, jak i w bardzo dobrych relacjach międzyludzkich wewnątrz i na zewnątrz firmy.
Zdrowa skóra i jednocześnie nowoczesne rozwiązania - to równorzędne miary sukcesu naszej firmy.

Misja firmy

Budujemy wspólny biznes razem z naszymi klientami oparty na wzajemnym zaufaniu i wymiernych korzyściach.
Rozwijamy się dzięki wszystkim ludziom, którzy tworzą choćby w najmniejszej części Sqiniqa, dlatego kierujemy się szacunkiem dla ludzi, stawiając na troskę o dobro drugiego człowieka.
Szanujemy środowisko, w którym pracujemy i żyjemy. Wykorzystujemy naturalne i zdrowe surowce do produkcji nowoczesnych i skutecznych kosmetyków.

NAGRODY I CERTYFIKATY

Możemy mieć całkowitą pewność, że mamy w rękach kosmetyk prawdziwie naturalny tylko i wyłącznie wtedy, kiedy kosmetyk ten jest certyfikowany przez niezależną instytucję taką jak na przykład ECOCERT, która obecnie prowadzi dla nas certyfikację COSMOS.

  • COSMOS wydawany przez ECOCERT-organizację do spraw kontroli i ak­re­dytacji produktów organicznych i eko­lo­gicz­nych Obecnie znak ECOCERT jest jednym z głównych znaków stosowanych w Europie. Jej działalność została również rozszerzona o certyfikację kosmetyków naturalnych.
  • W ramach systemu certyfikacji kosmetyków za pomocą standardów COSMOS oceniany jest skład kosmetyków, metody ich produkcji, a także opakowanie. Każdy etap produkcji podlega kontroli i ocenie.
  • Najbardziej istotną zasadą standardu COSMOS jest zakaz stosowania składników, technologii lub procesów, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka lub dla środowiska naturalnego.

2500

salonów
certyfikatów

100

100

ekspertów
sklepów

250

Porady naszych ekspertów

Skóra młoda

Skóra z zaburzoną pigmentacją

Zabieg anti age

Kosmetyki naturalne - co to oznacza?

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu kosmetykami naturalnymi nazywano wszystkie produkty zawierające domieszkę surowców naturalnych. W istocie były to kosmetyki tradycyjne składające się przede wszystkim ze składników syntetycznych. Zwiększająca się liczba uczuleń spowodowanych kosmetykami tradycyjnymi i wzrost świadomości konsumenckiej sprawiły, że konsumenci zaczęli uważniej studiować etykiety w poszukiwaniu produktów wolnych od szkodliwych substancji syntetycznych. Rozwój Internetu bardzo ułatwił dostęp do publikacji i informacji dotyczących substancji wchodzących w skład kosmetyków. Pojawił się popyt na zdrowe kosmetyki generowany przez coraz bardziej świadomych konsumentów. Odpowiedzią było powstanie nowych technologii produkcji kosmetyków – prawdziwie naturalnych, pozbawionych szkodliwych syntetycznych domieszek. Komitet Ekspertów Produktów Kosmetycznych przy Komitecie Zdrowia Publicznego Rady Europy wydał instrukcje dotyczące zasad komponowania kosmetyków naturalnych. Zasady te zostały wdrożone w postaci systemów certyfikacyjnych dla kosmetyków naturalnych. Najbardziej znane organizacje prowadzące certyfikacje to Ecocert, BDiH i The Soil Association.
Kiedy możemy mieć całkowitą pewność, że mamy w rękach kosmetyk prawdziwie naturalny?
Tylko i wyłącznie wtedy, kiedy kosmetyk ten jest certyfikowany przez niezależną instytucję taką jak na przykład ECOCERT. Nie wyklucza to istnienia kosmetyków naturalnych bez certyfikacji, jednak niestety, nie wszystkie firmy podają rzetelne informacje marketingowe.
Czy produkty Sqiniqa są naturalne?
Linia Sqiniqa to sięgnięcie do sprawdzonych substancji pochodzenia naturalnego używanych już w przeszłości i znanych ze swoich wyjątkowych właściwości. Głównym składnikiem aktywnym w naszych recepturach jest natywne masło karite ponieważ jest najlepszym i niezastąpionym naturalnym tłuszczem roślinnym pod względem oddziaływania na skórę. Sqiniqa jest kosmetykiem nie tylko całkowicie naturalnym ale też zdrowym i skutecznym. Sqiniqa została skomponowana z surowców naturalnych wytwarzanych w sposób, który pozwala im zachować kompletny skład wyjściowy pod względem substancji biologicznie czynnych.

  • Składniki aktywne

    Olej avocado INCI: Persea Gratissima Oil Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), nierafinowany zawiera przede wszystkim kwas oleinowy (69%), ale również kwas linolowy (10%), linolenowy (0,9%). Bogaty jest także w lecytynę, sole mineralne, fitosterole, skwalen oraz witaminy A, B, D, E. Wygładza, regeneruje i chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Szczególnie wskazany dla skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej.Ponadto zawiera dużą ilość kwasu palmitynowego (około 14%).

    • Odbudowuje ochronną warstwę lipidową
    • chroni przed nadmierną utratą wilgoci
    • pobudza syntezę kolagenu
    • dogłębnie odżywia i nawilża
  • Składniki aktywne

    Masło Karite INCI: Butyrospermum Parkii ButterGłówną zaletą natywnego masła karite jako surowca kosmetycznego jest wysoka zawartość frakcji nie ulegającej zmydlaniu, w tym związków fenolowych i tokoferoli oraz innych połączeń o wysokiej aktywności biologicznej.

    • Stanowi naturalną barierę dla promieni UV
    • doskonale przyswajane
    • chroni, regeneruje i odżywia skórę
  • Składniki aktywne

    Olej z nasion dzikiej róży INCI: Rosa Canina Fruit Oil Zawiera m.in. kwas retinowy, witaminy C i E oraz flawonoidy, które nadają zimnotłoczonemu olejowi charakterystyczną pomarańczową barwę. Nadają się do pielęgnacji skóry z przebarwieniami słonecznymi i hormonalnymi. Mechanizm ich działania rozjaśniającego polega zarówno na przyspieszaniu złuszczania jak i bezpośrednim wpływie na nieprawidłowe, pobudzenie melanosomy, które pod wpływem retinolu zmniejszają się i zawierają mniej barwnika

    • Retinoidy rozjaśniają plamy hiperpigmentacyjne
    • Przyspiesza złuszczanie

Masło Karite
INCI: Butyrospermum Parkii Butter

Informacje dotyczące właściwości chemicznych i związanych z nimi zastosowań masła karite można znaleźć w artykule przeglądowym autorstwa Anny Tomaszkiewicz-Potępa i Karoliny Śliwa, Przem. Chem. 2012, 91, nr 12, 2361. Główną zaletą natywnego masła karite jako surowca kosmetycznego jest wysoka zawartość frakcji nie ulegającej zmydlaniu, w tym związków fenolowych i tokoferoli, oraz innych połączeń o wysokiej aktywności biologicznej (estrów kwasów octowego oraz cynamonowego i alkoholi triterpenowych, estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi triterpenowych, fitosteroli). Alkohole triterpenowe są wśród składników masła karite grupą o szczególnych właściwościach terapeutycznych. Są one inhibitorami proteaz, wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwartretyczne i promieniochronne. Jeden z głównych składników tej frakcji alkoholi triterpenowych, lupeol, wykazuje potwierdzone działanie przeciwzapalne i przeciw kancerogenne. W dawkach efektywnych terapeutycznie jest nieszkodliwy dla komórek i tkanek. Znane jest jego skuteczne działanie zarówno w warunkach in vivo, jak i in vitro w zapaleniu stawów, cukrzycy, chorób serca, nerek i wątroby. Badacze wykazali, że lupeol i jego pochodne powodują śmierć linii komórek nowotworowych różnego pochodzenia, w tym T-białaczki limfoblastycznej, raka piersi, raka płuca, szpiczaka mnogiego, raka szyjki macicy i czerniaka złośliwego podczas leczenia przez 72 h. Stwierdzono, że octany i cynamoniany α-amyriny, β-amyriny, lupeolu i butyrospermolu wykazują działanie przeciwzapalne o ID50 wynoszącym 0,15–0,75 μmol/ucho, silniejsze niż działanie przeciwzapalnego leku indometacyny (ID50 =0,91 μmol/ucho). Hamują rozwój wirusa Epsteina-Barra oraz raka skóry. Naukowcy uważają również, że kompozycja tych estrów w maśle karite ma działanie silniejsze niż pojedyncze związki (wykazuje synergizm). Wykazano wysoką zawartość fitosteroli w maśle karite. W zastosowaniach klinicznych wykorzystywane są właściwości fitosteroli korzystne w leczeniu mutagenności, stanów zapalnych, w chorobach nowotworowych. Wzmacniają naturalną powłokę lipidową oraz zapobiegają utracie wody. Ponadto charakteryzuje je działanie przeciwbakteryjne, wzmacniające barierę naskórkową, hamujące utratę wody, działające ochronnie i nawilżająco. Wykazują silne działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i immunostymulujące. Podobnie jak w przypadku innych składników, również zawartość fitosteroli podlega znacznym wahaniom związanym z pochodzeniem i sposobem otrzymywania masła karite. Amerykański Instytut Masła Shea (ASBI) sporządził listę chorób i dysfunkcji skóry, dla których stwierdzono wysoką skuteczność masła karite. Wśród nich są typowe problemy wymagające odpowiednich kosmetyków (suchość skóry, peeling po opalaniu, zmarszczki, rozstępy, preparaty ochronne i kremy do golenia) oraz choroby skóry powodujące konieczność pomocy dermatologicznej, jak m.in. wysypki alergiczne i atopowe zapalenie skóry, oparzenia słoneczne, trudno gojące się pęknięcia i oparzenia. Te unikatowe właściwości lecznicze powodują, że drzewo karite nosi nazwę drzewa życia. Dzięki kombinacji TAG i bioaktywnych składników frakcji nie ulegającej zmydlaniu, masło karite jest wyjątkowym emolientem, łatwo penetrującym skórę. Drzewo karite ma wiele nazw w Afryce. Angielska nazwa shea, pochodzi od nazwy w języku Bambara – se. Francuska nazwa karité pochodzi z języka Dioula, w którym karité oznacza „życie”. To wielki szkocki podróżnik Mungo Park (1771-1805) wprowadził masło karite do Europy. Stąd w polskiej nomenklaturze botanicznej przyjęła się nazwa masłosz Parka. Międzynarodowa Nomenklatura Surowców Kosmetycznych (INCI) nie rozróżnia rodzajów masła karite, chociaż są to różne surowce pod względem aktywności biologicznej.

Rekonesans w Afryce Zachodniej w 2011 r. pozwolił nawiązać współpracę z grupą kobiet, które są doświadczonymi producentkami masła karite i stosują Dobrą Praktykę Produkcyjną. Liderki tej grupy od ponad 20 lat zajmują się zawodowo masłem karite. Uczestniczyły w programach, których celem było podniesienie świadomości wytwórców masła karite w zakresie jakości i technologii. Mamy dostawcę natywnego masła karite o najwyższej możliwej jakości.
NATYWNE MASŁO KARITE Natywne czyli z miejsca pochodzenia, oryginalne, niezmienione. Wobec powszechnego nadużywania terminów typu „nierafinowane”, „ręcznie wytwarzane”, „afrykańskie”, „tłoczone”, często mających wprowadzić w błąd nieświadomych konsumentów, wprowadzamy nowy termin: natywne na określenie masła karite pochodzącego bezpośrednio od kobiet wytwórców, stosujących tradycyjną technologię, która przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.

Masło Karite - kluczowe fakty

- Najwyższa zawartość składników niezmydlalnych pośród wszystkich surowców naturalnych.
- Najsilniejsze działanie promieniochronne (UVA) pośród wszystkich surowców roślinnych.
- Najsilniejsze powinowactwo do ludzkiej skóry pośród wszystkich tłuszczów roślinnych.

Kluczowy surowiec

INCI: Butyrospermum Parkii Butter (jedna nazwa dla wszystkich rodzajów masła karite) W składzie kwasów tłuszczowych triglicerydów masła karite dominują kwasy oleinowy, stearynowy i linolowy. Jego główną zaletą jest wysoka zawartość frakcji nie ulegającej zmydlaniu, w tym związków fenolowych i tokoferoli, oraz innych połączeń o wysokiej aktywności biologicznej (estrów kwasów octowego oraz cynamonowego i alkoholi triterpenowych, estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi triterpenowych, fitosteroli).

Drzewo Karite - VITELLARIA PARADOXA

Pierwsze owoce karite pojawiają się dopiero po 12 lub nawet 18 latach życia drzewa, a ich handlowa ilość dopiero po 20–50 lat. Drzewo owocuje do ok. 200 roku życia. Roczna produkcja owoców jest bardzo zróżnicowana w zależności od drzewa i podlega okresowym wahaniom o znacznym stopniu (30–50%). W przeciętnych warunkach, produkcja świeżych owoców z jednego drzewa jest szacowana na 15–30 kg/rok, maksymalnie do 50 kg/rok. Obecnie masło shea pozyskiwane jest głównie z „dzikich” zasobów, choć w wielu krajach stało się najważniejszym towarem eksportowym. W porównaniu z innymi drzewami i krzewami uprawianymi celowo na plantacjach, drzewo potrzebuje dużo więcej czasu, aby osiągnąć dojrzałość, co zniechęca do uprawy w celach komercyjnych, jednak w ostatnich latach podejmowane są takie próby w ramach programu rozwoju USAID (United States Agency for International Development).

Tradycyjne zastosowania masła Karite

Lokalna tradycyjna medycyna wykorzystuje go w zwalczaniu przeziębień, leczeniu zmian skórnych, poparzeń i łagodzeniu dolegliwości artretycznych. Jest powszechnie stosowanym środkiem pielęgnacyjnym do skóry i włosów; stanowi naturalną barierę dla promieni UV. Służy do natłuszczania delikatnej skóry noworodków i niemowląt. W kuchni afrykańskiej masła karite używa się jako tłuszczu jadalnego na co dzień i do przyrządzania specjalnych dań podczas rytualnych ceremonii inicjacyjnych i weselnych.


Nauka i Sqinica

Zrealizowaliśmy duży i kosztowny projekt badawczy. Przez 24 miesiące pracowaliśmy intensywnie nad opracowaniem i wdrożeniem linii preparatów, które są nową generacją kosmetyków profesjonalnych spełniając bardzo wysokie wymagania. Wykorzystaliśmy najnowszą wiedzę naukową w celu znalezienia optymalnych połączeń natywnego masła karite, który jest wymagającym składnikiem, z ekstraktami z rodzimych roślin i egzotycznych olejów roślinnych. Testowaliśmy wyciągi roślin znane ze swoich własności leczniczych i zdrowotnych. Szukaliśmy rozwiązań, które pozwoliłyby połączyć to, co naszym zdaniem jest najlepszym surowcem kosmetycznym czyli natywne masło karite z najlepszymi i sprawdzonymi wyciągami z kwiatów lipy, czarnego bzu, rozmarynu, lucerny, kasztanowca, arniki, głogu i z najbardziej cenionymi olejami z awokado, ogórecznika, winogronu, dzikiej róży i wielu innych. Na podstawie przeprowadzonych badań i testów laboratoryjnych oraz testów w salonach kosmetycznych wyselekcjonowaliśmy najbardziej skuteczne połączenia natywnego masła karite i ekstraktów roślinnych. Sposób ich przetworzenia na unikalne kosmetyki został opracowany przez zespół naukowców, specjalistów z dziedziny chemii kosmetycznej z Politechniki Krakowskiej. Niektóre z zastosowanych rozwiązań objęte zostały procedurą patentową. Skuteczność opracowanych kosmetyków została potwierdzona testami w salonach kosmetycznych. Korzystaliśmy z doświadczenia polskich naukowców, uznanych w świecie i znanych ze swoich osiągnięć. Ośrodek krakowski ma wielkie tradycje w chemii kosmetycznej sięgające lat 20. ubiegłego wieku. Rodzący się wówczas przemysł kosmetyczny zainicjował naukowe zainteresowanie substancjami kosmetycznymi, a wprowadzane innowacje szybko rozsławiły powstające polskie firmy np. Miraculum.




Nowe technologie

Innowacyjne technologie, które są naszą własnością, są w całości poświęcone metodom wytwarzania emulsji kosmetycznych. Spełniają one szereg kluczowych warunków:
Naturalne – spełniają standard Ecocert/Cosmos Natural.
Zdrowe – zbudowane są ze składników naturalnych znanych ze swoich pożytków dla zdrowia i pozyskiwanych w tradycyjny sposób lub z poszanowaniem pierwotnego składu surowca roślinnego.
Bezpieczne – potwierdzenie w testach dermatologicznych.
Skuteczne – preparaty dedykowane określonym aplikacjom zostały ocenione jako bardzo skuteczne i ponadprzeciętne w testach przeprowadzonych w salonach kosmetycznych w całej Polsce.


Zespół badawczy

Dysponujemy zapleczem profesjonalistów z dziedziny dermatologii, kosmetologii oraz doświadczonym i profesjonalnym zespołem badawczym. Czerpiemy z ogromnej wiedzy naszych specjalistów oraz ich wieloletniego doświadczenia, dzięki czemu powstały produkty i oferta zabiegów kosmetycznych dostosowanych do potrzeb każdej nawet bardzo wymagającej skóry. W pracę nad preparatami SQINIQA zaangażowany był dział badawczy złożony z osób o bardzo dużym doświadczeniu. Każdy z nich jest zarówno teoretykiem i praktykiem w dziedzinie chemii kosmetycznej.

Poznaj nasz zespół

Zapraszam do wspólnego odkrywania na nowo dobroczynnych mocy tkwiących w przyrodzie. Moja fascynująca przygoda z kosmetykami naturalnymi rozpoczęła się w 2005 roku. Podróżowaliśmy wówczas z Małgorzatą, moją żoną, po krajach subsaharyjskich i szukaliśmy nowego pomysłu na życie. Naszą uwagę zwrócił tłuszcz o tysiącu i jednym zastosowaniach – od kuchni do medycyny. Masło karite albo shea – powszechnie znany składnik kosmetyków pielęgnacyjnych. Zaskoczyło nas bardzo jak mało ludzie, nawet osoby z branży kosmetycznej, wiedzą o rzeczywistych walorach masła karite. I jak bardzo ten drogocenny tłuszcz został wyeksploatowany marketingowo aż spowszedniał. Tak bardzo, że nawet podstawowa informacja o tym, czy jest to masło tradycyjnie wytwarzane przez kobiety w wioskach rejonu Sahelu, czy nie, zostaje często pominięta w materiałach promocyjnych. Pierwsze skojarzenie człowieka z branży na hasło „masło shea” - pełno tego wszędzie, nic nadzwyczajnego. Tak, ale masło, którym się zajęliśmy to nie było to masło, którego pełno wszędzie. To był pierwszy znak, że powinniśmy skierować nasze wysiłki w stronę klienta inteligentnego, świadomego. To było ogromne wyzwanie. Wymagający klient, wymagający produkt, wymagający rynek. Minęło 7 lat wytężonej pracy. To był dla nas bardzo trudny okres. Oprócz głębokiej wiary w sukces i sens przedsięwzięcia, nie mieliśmy żadnej gwarancji, że projekt się powiedzie. Wynalazki nie powstają na życzenie, chociaż stoi za nimi potrzeba zmiany. Teraz mam wielką satysfakcję z tego, co udało nam się osiągnąć. Poznaliśmy specyficzne potrzeby rynku, wyszukaliśmy najwartościowsze surowce naturalne, które znakomicie współpracują z masłem karite, opracowaliśmy innowacyjną technologię produkcji kosmetyków naturalnych, która pozwala zachować w końcowym produkcie nienaruszone aktywne składniki wyselekcjonowanych surowców roślinnych. A nie jest to takie oczywiste bowiem wysoka temperatura powoduje rozkład tych związków, a wysoka temperatura to norma w technologii. Czy można na przykład liczyć na przetrwanie witamin gotując zupę owocową? Żeby uwiarygodnić nasz projekt uznaliśmy, że jedynie certyfikat szanowanej międzynarodowej firmy certyfikującej będzie gwarancją pełnej i rzeczywistej naturalności naszych produktów. Procedura certyfikacyjna jest niestety długa i pracochłonna. Cel jaki nam przyświecał to stworzenie kombinacji najwartościowszych dla ludzkiej skóry substancji naturalnych, znanych nauce ze swojej skuteczności, wynalezienie nowoczesnej technologii, która nie pozwoli na utracenie choćby części aktywnych związków w procesie produkcji i wreszcie zaoferowanie Klientom preparatów kosmetycznych całkowicie bezpiecznych, mających służyć do prawidłowej pielęgnacji każdej, nawet bardzo wymagającej skóry. Stosując nowoczesną, innowacyjną technologię nie odwracamy się od tradycji. Wręcz przeciwnie – wysoko cenimy osiągnięcia przeszłych pokoleń mimo, że technologicznie były mało zaawansowane. Uznajemy i propagujemy w naszych propozycjach zabiegów wypracowane przez dziesiątki lat metody pielęgnacji skóry. Stawiamy na to co sprawdzone i skuteczne. Szacunek do Klientów sprawia, że język jakim się posługujemy w komunikacji marketingowej jest rzeczowy i uczciwy. Nie obiecujemy, że Wasza skóra odmłodnieje, bo to by było zaklinanie rzeczywistości. Obiecujemy, że Wasza skóra otrzyma prawidłową i bezpieczną pielęgnację i odwdzięczy się zdrowszym wyglądem. A zdrowie to energia. A energia to młodość.
Dr Arkadiusz Głuszek

Zespół badawczy